Yükleniyor

Dünya, bugüne kadar tanışmadığı boyutta‌ Korona Virüs ile mücadele ederken, hızla evrilen yaşama dair pek çok soru var kafalarda. Küreselleşmenin sorgulandığı, doğruların ve önceliklerin değiştiği, belirsizliğin rasyonel tavrı sekteye uğrattığı günlerden geçiyoruz. Peki bundan sonra Yeni Normal nasıl şekillenecek?

Hayatta kalmak, ülkelerde virüs yayılım hızını yavaşlatıp kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağına kadar alınan önlemler; tatil, uzaktan eğitim, evden çalışmanın teşvik edilmesi, ne kadar sürdürüleceğinden emin olamadığımız yeni alışkanlıkların makro ölçekte hayata, iş yaşamına ne getireceğini merak etmemek elde değil?

İnsanların temasını minimize etmek için alınan tedbirlerle ekosistemde yaşanan yavaşlama, belkide haftalar içinde sürdürülebilirlik noktasında yeni iş modellerini kaçınılmaz kılacak.

Korkuyu dizginleyip hata yapmayı arttıracak paniği engellemede, karşı karşıya olduğumuz tehtidi bertaraf eden, güven veren planlamalar yapmak zorundayız. Karşı karşıya gelmeyi azaltan, karar verme süreçlerinde doğru veriye erişim kanallarının arttırıldığı disiplinler hızla öne çıkacak. Kendimizi ve birbirimizi koruyacak iş modellerine kafa yorma zamanı.

Çocukların en düşük risk grubunda olması işin sevindirici tarafı ancak hiper taşıyıcı olmaları mutlak surette temizlik ve hijyen eğitiminin dışında da tedbirlerin gerekliliği kabulünde olunmalı. Kim bilir belki simit alırken bile temassız ödeme şekline kafa yoran bir inovasyon görürüz.

VR sanal gerçeklik uygulamalarının tercihlerimize yön vermede etkisinin artacağı, ticari yaşamda etkin mekanizmalar haline geleceği kanaatindeyim. Arttırılmış gerçeklikle bütünleşik çözümlerle; dokunmadan seçme, giymeden deneme, gitmeden görme, seçme, karar verme ve satın alma mekanizmaları daha fazla benimsenecek. Sanal Gerçeklik teknolojileriyle ürün ve hizmetini nihai kullanıcıya sunma ve tanıtma kültürü işletmelerde tercih görecek.

Marketlerde raflara ve ürüne dokunmadan alışveriş, cafe ve restoranlarda sunum şeklinden tutun da oturma planına kadar toplumu güvenle sosyal yaşama çekecek şekilde yenilikler yaşanacak. Kutlamalar, tanıtım ve fuar organizasyonları daha fazla sanal mecralarda hedef kitlesiyle buluşacak.

Hazır yiyecek sektöründe sterilizasyon ve antibakteriyel paketleme en büyük gider kalemlerini oluşturabilir. Planlama, pazarlama, üretim ve dağıtım proseslerinde tüketici tutumu, ticari yaşamda kartların yeniden dağıtılacağı günlere gebe olduğumuz anlamına gelecektir. Evden çalışma sistemine alışanın her sabah işe gitmeyi sorguladığı, uzaktan eğitimi benimseyip odasını okula tercih edecek öğrencinin mevcut şekle dönüşe direnç göstereceği tecrübe edilebilir. Tüm dünyayı minimal yaşama mecburiyetinde bırakan mücadele ne kadar sürer, belirsizlik ne zaman biter bilinmez. Ancak özellikle iş yaşamına dair çok şey değişecek diye düşünenlerdenim. Ya siz?...

Önceki Gönderi
Turizmde Teknolojik Pivotlarla Nasıl Fark Yaratılır?
Sonraki Gönderi
VR ve Girişimcilik