Yükleniyor

Pandemi sürecinde dünyada teknoloji kullanımında devrim yaşanırken,engellenmiş tatil ihtiyacı güvenlik ve kolaylık arayışındaki beklentileri kayda değer ölçüde arttırdı.

Dünyada yapılan araştırmalar gösteriyor ki; insanlar artık misafir deneyimlerini öngörmeye yönelik rehberlik sunan, konaklama boyunca deneyimi teknolojik iyileştirmeler ile kolaylaştıran otelleri öncelikli tercih ediyor.Turizm sektörünün bayraktarı konumunda olan konaklama tesisleri olanca titizlikle sağlık ve temizlik standartlarını yükseltmek, standardizasyon sağlamak ve hiç olmadığı kadar önemle güven vermek durumundalar.

Rekabette ipi göğüsleyebilmenin yolu ağırlama işini bir endüstri anlayışına dönüştürebilmekte. Nasıl ki endüstriyel bir ürün planlama aşamasından, üretim prosesine, lansmandan lojistiğe, müşteri deneyimi ve geri bildirim süreçlerine kadar bütünsel paradigmayla denetlenip yönetiliyorsa; Turizm Sektöründe satılan her tatil için de aynı bakış açısı yerleştirilebilir.

Bütün yıl beklenilen tatilde operasyonel süpriz yaşatmamak, sanal online rezervasyonun ötesinde, oda sıcaklığı kontrolünden oda sevisi siparişine, spa rezervasyonundan lokal turlara erişim ve planlamaya kadar entegre mobilize yapılar oluşturmak önemsenmeli. Dünyada yapay zeka ve nesnelerin interneti ile bu alanda yapılan işler artık trend. Ortak alanlarda doluluk sensörleri, ısı kontrolleri için akıllı termostadlar ile dalgalanmalar ölçümlenmekte. Akıllı mobil uygulamalar sayesinde uzaktan check in ve odadan ayrılmadan sheck out yapılabilmekte. Otele ait bir mobil uygulamanın uzaktan check in imkanı sunması, özellikle konsiyeri hizmetleri açısından önemli ölçüde zaman kazandırabilir. Ayrıca hizmet verecek personeli hazırlamada koordinasyonu kuvvetlendirecek, inisiyatifi tümüyle müşteriye teslim etmek yoluyla müşteri deneyimini özelleştirmesi itibariyle efektif sonuçları arttıracaktır. Akıllı mobilite çözümler sunmak her otelin gündeminde olmalı. Kiosklar bu anlamda memnuniyeti perçinleyecek araçlar haline getirilebilir.Temas ve yüz yüze iletişimi mümkün olduğunca azaltacak şekilde mesajlaşma, mobil uygulamaya dahil edildiğinde tüm temizlik ve servis planlamalarının çok daha iyi planlaması yapılabilir. İnternet bağlantısına ihtiyaç duymadan cihazlar arası iletişim sağlayan, konukların telefonlarının oda anahtarı olarak kullanıldığı, otel içi hizmetlere ödeme yapılmasını sağlayacak, kişi tanıma sistemleriyle kimlik doğrulama gibi yeteneklerle tasarlanacak mobil uygulamalar yapmak mümkün. Blockchain teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve güvenlik sistemlerinin de kullanımda devreye sokulmasıyla hayal gücünü parlatacak projeler geliştirmek mümkün. Üçüncü taraflara ihtiyacı minimize eden, karı büyütüp rekabeti kuvvetlendirecek yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu alanda başarmak için, otoriteler ve yazılım sektörü paydaşlığında iyi analizle katılımcı ve sürdürülebilir projeler yapılandırmak gerek.

Akıllı mobilite çözümleri, müşteri deneyimine entegre edildiğinde yaratılacak değer; sahip olduğumuz tarih, doğa ve kültür zenginlikleri ile birleştiğinde göz kamaştıran taleplerle karşı karşıya gelmek, turist profilinin hızla harcayan yüksek kar bırakan vizyonla yer değiştirmesi olasıdır. Teknolojik Pivotlarla Değişimin, Türkiye gibi milli gelirinin 1/7'sini Turizm ile elde eden; cari açığı, ihracatın ardından ikinci büyüklükte fonlayan bir ülke için; sorumluluk alıp kendi girişimini başlatmış biri olarak önemle üzerinde durulması gerekli meselesidir diye düşünenlerdenim.

Daha iyi bir yaşam için...

Dilek MUTLU

Önceki Gönderi
Festivallerin Başarı Yolculuğu
Sonraki Gönderi
Cosmos